צ'יצ'ינג - תכנון ומעקב תקציב השיפוץ
- Hadar Gecht
- Jun 23, 2019
- 3 min read
Updated: Aug 1, 2019
המחשבה שהכי הדאיגה אותנו במהלך השיפוץ היתה כמה השיפוץ יעלה.
קודם כל ביצענו את הרכישה הכי גדולה של החיים שלנו - הבית. אחר כך שילמנו למישהו לא מעט כסף בשביל שיהרוס חלקים ממנו. בעצם הורדנו מאוד את הערך של ההשקעה הגדולה הזאת. ברור לנו שכל המטרה היא שיהיה בית חדשני, נוח ויפה יותר ובודאי שווה יותר מהמקורי. אבל החשש היה אמיתי. כשזה נוגע לכסף החשש תמיד אמיתי.

מטרות מרכזיות
דיברנו הרבה על השיפוץ לפני שהתחיל. היה ברור לנו שחידוש התשתיות - חשמל, אינסטלציה ומיזוג היא המטרה המרכזית של השיפוץ, כי הבית בן שישים ואסור להפעיל את מדיח הכלים אם מישהו בדיוק מתקלח. מיד המים הופכים ללוהטים בכל ברז.
רצינו גם אפשרות לחדר לכל ילד, אפילו שהם עוד קצת קטנים מידי בשביל זה.
דיברנו על עוד הרבה דברים אחרים, מטבח יותר גדול, פינת משפחה ועוד, אבל כולן היו מטרות משניות.
בשום שלב מותג כזה או אחר לא היה מטרה. ניסיתי לזכור את זה בהמשך כדי לצמצם הוצאות, אבל אני מודה שנפלתי בכמה מקומות. כדאי לזכור מה המטרות שלכם בשיפוץ, אלה שאתם לא רוצים להתפשר אליהן, כדי שאם תגיעו למצב שרוצים למתן את ההוצאת, תזכרו איזה מטרות לא מרכזיות ואפשר להתפשר עליהן.
תכנון תקציב
ניסיתי לתכנן תקציב עם אפס ניסיון בשיפוצים ובניה. השיטה היתה לרשום כל דבר שיתבצע בבית בשני סעיפים - עבודה וחומר גלם. נעזרתי באדריכל כדי להבין אם יש עוד סעיפים שפיספסתי - מעקות? איטום הגג? היו לא מעט סעיפים נוספים. השתמשתי באקסל פשוט לרשום את הכל. אח"כ זרקתי מספרים. כמה עולים מזגנים? 50,000 שקל. כמה יעלו דלתות פנים? 10 דלתות כפול 1,500 כלומר 15,000 שקל.
בדיעבד טעיתי בהרבה סעיפים, אבל טעיתי לשני הכיוונים והתקציב חרג ב 6% בסך הכל.
השיטה הזאת קצת מיגעת וקשה ליישום הרבה לפני שמתחילים את השיפוץ. בשביל הערכה כללית בשלב זה יש באינטרנט הרבה מחשבוני שיפוץ כדוגמת אלה:
אנחנו גרנו בבית חלופי בזמן השיפוץ, אז חלק מהתקציב היה גם לשכור דירה, מובילים וכו'.
מעקב
מסתבר שנזילות זה לא רק בעיה מהגג. תקופת השיפוץ (והתשלומים שממשיכים גם אחרי) מצריכה קצת הערכות. כמה כסף יצא החודש, מה עוד לא הזמנו ונזמין בקרוב ועוד ועוד. נוסיף לזה גם את שיטות התשלום השונות - אשראי, צ'קים, מזומן. לגבי מזומן, שימו לב שהבנק שלכם מחויב לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון על תנועה (הוצאה או הפקדה) של מזומן מעל 50,000 ש"ח (בתקופה קצרה, כחודש), לכן כדאי לא להגזים עם המזומן.
בכל אופן, קשה לעקוב.
כדאי להשתמש בכלי פשוט, כמו גוגל שיטס, שאפשר גם לשתף בין בני הזוג. לפתוח עמוד נפרד לכל מקור או בעל מקצוע שמשלמים לו לאורך זמן, כמו הקבלן הראשי או האדריכל, ולרשום כל תשלום עם תאריך והסבר קצר (למשל "סיום אינסטלציה") וגם שיטת התשלום (למשל "מזומן"). בסוף חשוב שיהיה רשום אצלכם שהשלמתם את התשלומים.
דחיינות זה דבר טוב
בכל מה שקשור להוצאת כסף, דחיינות זה דבר טוב. לא חייבים להזמין חיפויים דקורטיביים לקירות בהתחלה, או נברשת מהממת שהיתה בדיוק במבצע. בסוף השיפוץ מגלים:
א - שהתקציב בסופו
ב - שיש הרבה דברים שאפשר בלעדיהם, ושמוצר ללא המותג הוא לא פחות מתאים ורק 5% מהמחיר.
לכן מה שלא חייבים להזמין ולהתחייב להוצאה, כדאי לדחות כדי לראות אם יהיה הכרחי לכם גם בסוף השיפוץ.

ובכל זאת, במהלך התהליך השיפוץ, כשקונים ובוחרים כל כך הרבה דברים, מאוד קשה לא להתעכב על מותגים שונים ויקרים. "אם כבר משפצים" אומר המוכר בחנות. למשל הידיות המעוצבות לדלת. אולי זה שווה עוד חמישים שקל לדלת? הן מאוד יפות. בלתי אפשרי לדעת מה שווה למישהו אחר ומה לא. אבל אם אתם לא יודעים איזה ידיות יש לכם כרגע בבית, נדמה לי שהתשובה לגבי הידיות ברורה. וכך גם לגבי שאר הגימורים.
Comments